Aika Wellness -tuotesarja.
Aika Wellness -sarjan kasvonaamio.

Brändiesittely: Aika Wellness

Aika wellness on australialaissarja, joka perustuu intialaiseen lääketieteeseen eli ayurvedaan. Tuotteet ovat ytimeltään runsaita, tiiviitä ja samaan aikaan miellyttävän simppeleitä. Tuotteissa ei ole lainkaan vettä, minkä vuoksi esimerkiksi naamiot ja kuorinnat pitää notkistaa ennen käyttöä. Raaka-aineet ovat kuin lista herkullisimpia intialaisia mausteita ja lääkekasveja. Miltä kuulostaa cocktail arjunaa, ashwagandaa, amlaa, brahmia, kurkumaa, triphalaa, manjisthania, neemiä, sahramia, intianlootusta, temppeliviikunaa ja bengalinleiskupuuta?

Ayurveda, intialainen lääketiede

Ayurvedisuus tulee Aikan kohdalla esille tuotteissa käytettävissä raaka-aineissa ja kokonaisfilosofiassa. Intialaisen lääketieteen mukaan ihmiset voidaan jakaa kolmeen päädoshaan eli kehotyyppiin, jotka summaavat kehon, ihon, tunteiden ja mielen toimimistaipumukset. Jokaisessa meissä on elementtejä kaikista doshista, mutta useimmiten yksi päädosha on hallitsevassa roolissa. Kun ihminen voi hyvin, kaikki kolme doshaa ovat tasapainossa keskenään. Siinä missä vata-ihminen on kevyt, taipuvainen kylmyyteen, kehon kuivuuteen ja vaeltavaan sekä helposti hermostuneseen mieleen, on pitta-tyyppi tulisempi, lämminkehoinen, päämäärätietoinen, tavoitteellinen mutta usein tunteidensa vietävissä. Kapha-tyyppi on hitaampi, rauhallisempi ja pehmeämpi, ja stressaantuessaan väsyy ja vetäytyy.

Ayurvedan antaa keinoja kunkin kehotyypin tasapainotukseen. Tavoitteena on, että keho ja mieli olisivat harmoniassa ja olo olisi joustava ja tyyni. Koska ayrvedan kolme doshaa ovat keskenään hyvinkin erilaisia, eroavat niiden tasapainotusohjeet keskenään suuresti. Nopea, säntäilevä ja helposti tylsistyvä vata-ihminen kaipaa maadoittavaa, tasoittavaa toimintaa ilma-elementtinsä tyynnyttämiseksi. Helposti kuumeneva, ylisuorittamiseen taipuvainen ja järjestelmällinen tulielementti pitta tarvitsee viilentävää, intensiivisyyttä keventävää tasapainotusta, muuten stressi saattaa ottaa vallan. Maaelementin hallitsema pehmeä, sydämellinen ja kärsivällinen kapha voi olla taipuvainen vetämättömyyteen ja urautumiseen ja kaipaakin vastapainoksi energisyyttä ja herättelevyyttä.

Aikan tuotefilosofia

Aika on iholla ihanalta tuntuva ja hyvin toimiva ihonhoitosarja, johon ayurvedinen tietämys antaa kiinnostavaa ja kiehtovaa taustaa. Aikan tuotteiden kaikki raaka-aineet, savea lukuunottamatta, ovat sertifioitua luomulaatua, mikä on harvinaista jopa ekotuotteiden parissa ja osoittaa, kuinka pikkutarkasti Aika suhtautuu kosmetiikan laatu- ja puhtauskysymyksiin. Olen vaikuttunut, kuinka taiturimaisesti sarjan perustaja Eranthi Bonney kokkailee kullekin doshalle sopivat seokset saman tuotekategorian sisältä. Esimerkiksi kasvovesissä on kolme erilaista versiota, yksi jokaiselle doshalle, ja niillä on yhteinen olomuoto mutta toisistaan eroavat raaka-aineet. Olen omassa valikoimassani keskittynyt lähinnä Pitta-linjaan, joka on pohjoisilla leveysasteillamme ehdottomasti monikäyttöisin. Pitta-tuotteiden kosteuttavat ja rauhoittavat, ihoa vahvistavat koostumukset sopivat herkkäihoisimmillekin.

Aikan ayurvedisia tuotteita.

Aika ja doshatyypit

Vata-kehotyyppi: Ayurvedan mukaan kuivuuteen, ohuuteen ja ennenaikaiseen ikääntymiseen taipuvainen vata-iho kaipaa ihonhoitotuotteiltaan lämmittävyyttä, ravitsevuutta ja täyteläisyyttä, mihin esimerkiksi lämmittävistä mausteista, kuten kardemummasta ja vaniljasta, on suuri apu. Runsaat ja hoitavat öljyt, kuten macadamia- ja avokadoöljy, tuovat tuotteisiin täyteläisyyttä ja hoitavuutta. Vata-kasvovesi onkin ihanan ravitseva ja tuoksultaan pehmeän mausteinen, minkä lisäksi Honey Hydration Mask -naamio sopii Vata-iholle erinomaisesti.

Pitta-kehotyyppi: Herkkyyteen ja sen myötä punoitukseen, ihottumiin ja stressinäppyihin taipuva pitta-iho kaipaa viilentävyyttä ja herkkyyksien rauhoitusta. Pohjaöljyistä esimeriksi kookos- ja neemöljy tasoittavat reagoivuutta ja vähentävät kuumuutta, minkä lisäksi muun muassa ruusun, kurkun ja kamomillan kasviuutteet tasapainottavat ja viilentävät kudosta ja ihosolukkoa. Pitta-kasvovesi antaa iholle kurkun tuoksuista kosteuttavaa viilennystä ja on etenkin loppukesästä ja syksystä kaikkien kehotyyppien suosikkituote.

Kapha-kehotyyppi: Paksu, öljyinen, luonnostaan hyvin kosteutettu mutta helposti tukkoisuuteen ja elottomuuteen kallellaan oleva kapha-iho tarvitsee raikkautta, hengittävyyttä ja lymfakierron tehostamista. Kasviuutteista kapha-iholle toimivia ovat muun muassa sitrusuutteet ja pyhäbasilika, ja pohjaöljyistä sopivimpia ovat esimerkiksi babassu- ja hamppuöljy. Kapha-kasvovesi on virkistävän yrttinen ja sopii kenelle tahansa etenkin kevät- ja kesäaikaan. Fruit Enzyme Mask -naamio antaa kapha-iholle kirkastusta ja virkistystä.

Aikan tuotteet sopivat erinomaisesti gua sha -käsittelyn yhteyteen.

Aikaan kannattaa tutustua, vaikka ayurveda ei olisi tuttu juttu

Ayurvedan suhteen kutsuisin itseäni tarkkailijaksi. Olen lukenut aiheeseen liittyviä kirjoja, käynyt ayurvedakonsultaatiossa ja harjoittanut sieltä saatuja oppeja siinä määrin, mikä omalta on tuntunut. Tunnistan helposti olevani pitta, ja osa pittalle suositelluista ruoka- ja elämäntapaohjeista tuntuvat omilta, osaan en puolestaan saa sellaista yhteyttä että näkisin niiden noudattamista mielekkääksi. Ystävälleni ayurvedinen viisaus kolahti puolestaan kunnolla, ja hän kokee ravinto-ohjeistusten osuvan hyvin yhteen sen kanssa, mitä hänen kehonsa intuitiivisesti kulloinkin tarvitsee. Suhtaudun ayurvedaan on älykkäänä maailmanhahmotusmallina, ja se, kuten vaikkapa kiinalainen tai länsimainen lääketiede, valottaa ihmisen ja koko elinpiirimme toimintamalleja omista näkökulmistaan. Uskon, että kaikista perinnetieteistä voi oppia paljon, mutta mikään niistä ei ole noussut itselleni ainoaksi oikeaksi.

Oman kosmetologin lähestymistapani vuoksi suhtaudun Aikaan kosmetiikkasarjana, jossa koen tulokselliseksi yhdistellä eri doshatyyppien tuotteita suhteellisen vapaasti kunkin asiakkaan tarpeisiin. Iho noudattaa harvoin tiukkoja karsinoita, ja samalla hipiällä voikin olla useamman tyyppisiä tarpeita kuten esimerkiksi rauhoittaminen, ravitseminen ja talintuotannon hillitseminen. Kapha-kasvovesi, Pitta-öljy ja vaikkapa vata-tyypille suunnattu Honey Hydration Mask voivat joskus sopia hyvin yhteen ja samaan keitokseen voi tarvittaessa yhdistää muiden sarjojen tuotteita.

  • Aika Wellness elixir - Pitta
    Aika Pitta Face Elixir
  • Aika Face Mask Honey Hydration
    Aika Face Mask
  • Aika Tonic -kasvovesi
    Aika Tonic

Jos Aika kiinnostaa, mutta sarjan laajuus saa hengästymään etkä tiedä mihin purkkiin tai minkä doshan tuotteisiin tarttua, harkitse seuraaviin suosikkeihini tutustumista:

Kasvovesi

Aikan Toning Mist -kasvovedet ovat ihania. Ne ovat täyttä tavaraa ja sopivat herkällekin iholle. Tuoksut ovat suhteellisen mietoja ja koostumukset hyvin ravitsevia ja kosteuttavia. Olen itse herkistynyt kasvovesissä usein käytettäville säilöntäaineille, ja ihoa ärsyttämättömän kasvoveden löytyminen ei ole nykyisin ihan läpihuutojuttu. Aika käyttää säilöntäaineena ainoastaan himalajansuolaa ja glyseriiniä, minkä vuoksi suihkeet sopivat herkkäihoisille mainiosti. Kasvovedet ovat loistavia keinoja hienosäätää ihon tarpeita. Jos pitta-pohjainen ihoni meinaa kiillellä tai tuntua tukkoiselta, tartun saman tien Kapha-kasvoveteen. Talvella, kun iho kuivuu helposti, suihkuttelen Vata-kasvovettä ja saan iholle lisäravintoa hyvin sulatettavassa muodossa. Silti Pitta-suihkeen kurkun tuoksu ja megaraikastava vaikutus saa minut julistamaan Pitta-kasvoveden omaksi lempparikseni!

Aikalla on useita erilaisia kasvonaamioita.

Naamiot

Aikan naamiot ovat tiivisteitä, jotka täytyy laimentaa vedellä tai kasvovedellä ennen käyttöä. Muistan, kun sain eteeni pienet matkapurnukat kaikista maskeista ja tuhahtelin ääneen – moista tönkköä jankkia en naamalleni laittaisi. Käyttöohjeen lukeminen kannattaa ja kun olin ohjeen mukaisesti notkistanut naamion, oli fiilis ihana. Kaikki maskit ovat erittäin toimivia ja enemmän kuin hintansa väärtejä, mutta kosteuttavasta ja ravitsevasta Honey Hydrationista , kevyesti kuorivasta ja uudistavasta Fruit Enzymestä sekä napakoittavasta ja kirkastavasta Marine Radiance Maskista tuli oma top kolme -trioni. Aikan naamioiden myötä olen syttynyt uudelleen muutaman kerran viikossa tehtäviin naamiointisessioihin, ja jos haluan hemmotella ihoani kunnolla, yhdistän pari maskia peräkkäin. Esimerkiksi Fruit Enzyme ja Marine Radiance -kombinaatio antaa heleän, uudistuneen ja kiinteytetyn ihon.

Puhdistusbalsami

Hellä ja syväpuhdistava liinaputsaus pääsee päärooliin Aikan täyteläisessä, iholla ihanasti liukuvassa Pitta-puhdistusbalmissa. Tuote ovat sen verran tiivistä tavaraa että on turha haaveilla oikovansa ja emulgoivansa sitä Argentumin palaputsarilla, kuten olen puhdistusöljyjen kohdalla taipuvainen tekemään. Pitkä hieronta yhdistettynä puhdistukseen lämpimällä pyyhkeellä saa aikaan kirkkaan, syväpuhtaan ja äärimmäisen pehmeän ihon. Aikan puhdistusbalmissa käytetään öljyjen ja vahojen lisäksi savea, mikä tehostaa puhdistavaa vaikutusta ja mahdollistaa putsarin käyttämisen naamiona. Käyttö naamiomuodossa on erityisen suositeltavaa saunan yhteydessä, sillä maski pitää ihon rauhallisena ja kosteutettuna eikä löylyjen kuumuus pääse vahingoittamaan herkkää ihoa.

Jos ayurveda kiinnostaa enemmänkin, suosittelen lukemaan Pohjoista ayurvedaa -kirjan – siihen on koottu helposti ymmärrettävästi ja kattavasti ayurvedan perusperiaatteet ja ne on sovellettu pohjoisiin olosuhteisiin. Kollegani Jaana Pokka on yksi kirjan kirjoittajista, ja jos satut olemaan Rovaniemellä käymässä, ei hänen ayurvedista vartalohoitoaan kannata missata. Useammilla paikakkunnilla ayurvedisen konsultaation voi saada Surya Ayurveda -klinikan kautta, ja suosittelen lämpimästi Pardaman Sharman rauhallista, osaavaa asiantuntemusta. Kolmanneksi tärpin nappaa ayurvedinen kielenpuhdistusrauta, vempele, johon tutustuttuaan ei enää halua olla ilman!

LUE MYÖS NÄITÄ