Elintavoilla, lääkkeillä ja kosmetiikalla voi saada apua akneen.

Iho-ongelmaopas: Akneiho

Aknea voi esiintyä millä tahansa ihotyypillä. Olipa iho perusolemukseltaan normaali, kuiva tai rasvainen, voi se haastavan elämänvaiheen tai tiettyjen olosuhteiden seurauksena mennä epätasapainoon ja kehittää aknen.

Mitä akne on?

Aknessa ihon talineritys on lisääntynyt ja talirauhaset tukkeutuneet. Akne voi olla mustapääpainotteinen, jolloin tulehdusta ei välttämättä ole paljoakaan, tai toisessa ääripäässä iho voi olla niin tulehtunut, että se tuntuu kauttaaltaan aralta. Vaihteluväli akneihojen välillä on suurta. Epäpuhtaudet voivat olla näkyviä, isoja mustapäitä, ihonalaisia tykyttäviä kystisiä paukamia tai pinnallisempia, valkopäisiä finnejä. Niitä voi esiintyä osassa kasvoja, koko kasvoilla ja kasvojen lisäksi dekolteella, hartioilla ja selässä.

Muutama näppy tai mustapäät esimerkiksi nenässä tai leuassa eivät ole aknea. Lisäksi on hyvä huomioida, että akne ja rosacea eivät ole sama asia vaikka niissä yhteisiä tekijöitä löytyykin. Joskus myös perioraalidermatiitti saattaa sekoittua akneen. Ihotautilääkäri on diagnoosin virallinen tekijä, jos kaipaat vahvistusta mietinnöillesi. Toisaalta holistisemmat hoito-ohjeet kaikkien näiden ihosairauksien kohdalla ovat jossain määrin yhtenevät, joten tittelillä ei välttämättä ole loppujen lopuksi suurta merkitystä. Kaikkien hoidossa on viisasta huomioida ihonhoidolliset tekijät ja sopivimmat ihonhoitotuotteet, mutta niiden anti yksinään voi jäädä riittämättömäksi. Suosittelen ehdottomasti perehtymään tulehdustaipuvaisen ihon kokonaisvaltaiseen hoitoon ja huomioimaan ravinnon, unen ja stressin vaikutukset kehon tasapainottamiseen. 

Aknen taustat

Akne on ihosairaus eikä sen puhkeaminen ole kantajansa syy. Joku on alttiimpi reagoimaan muuttuneisiin sisäisiin tai ulkoisiin olosuhteisiin ihonsa kautta, jollakin toisella haasteet tuntuvat vaikkapa selkä- tai vatsaongelmina. Ihohaasteet ovat muita sairauksia helpommin nähtävillä kanssaihmisille, mikä voi herättää ahdistusta ja itsetunto-ongelmia. Jos mahdollista, aknen hoitoon kannattaa suhtautua opintomatkana oman keho-mieli-systeemin oppimiseen. Olen itse kärsinyt sekä nuoruusiän että aikuisiän aknesta, ja kokeiltuani lääkkeellisiä vaihtoehtoja hyvin lyhytaikaisin tuloksin päädyin lopulta kokeilemaan, mitä ruokavalio- ja elämäntapamuutokset saisivat kehossani aikaan. Aknen roihutessa voimakkaimmillaan en ymmärrettävästi osannut iloita ihoni kertomista viesteistä, mutta nyt jälkeenpäin olen onnellinen, että ihoni reaktioiden kautta ymmärsin luopua kehoani kuormittavista ruoka-aineista. 

Joskus hormonaaliset muutokset ja niiden mahdollisesti mukanaan tuoma epätasapainotila saattavat laukaista aknen. Hormonaalisia haasteita voi ilmetä kaikissa ikävaiheissa. Nuorilla sukupuolihormonitoiminnan käynnistyminen murrosiässä ja tämän tasapainon haeskelu voi saada ihon talintuotannon sijoiltaan, mutta tavallisesti tämä rauhoittuu kehon tasapainottuessa murrosiän edetessä. Tähän saattaa tosin mennä useampia vuosia, joten ratkaisuja kannattaa hakea tilanteen ollessa aktiivisena. Myös aikuisiän akne voi kummuta hormonaalisista muutoksista, kuten kierukan tai E-pillereiden aloittamisesta tai lopetuksesta, raskaudesta, imetyksen aloittamisesta tai lopettamisesta sekä vaihdevuosista. Vaikka aknea esiintyy sekä naisilla että miehillä, tekevät naisten syklinen hormonijärjestelmä sekä lisääntymisterveydelliset muuttujat kokonaisuudesta liikkuvamman ja usein haastavan. 

Akne voi triggeröityä hormonaalisten tekijöiden lisäksi esimerkiksi suolisto-ongelmien vuoksi. Ihokeliakia tai vilja- tai maitoyliherkkyydet, ruoka-aineallergiat ja joskus jopa vallalle päässyt suolistoparasiitti saattavat saada aikaan ihotulehduksia ja aknea. Myös kilpirauhasongelmat voivat ilmoittaa itsestään ihon näppyilynä. Vaikka ihmismieli toivoisi, että ihoreaktioille löytyisi selkeä syy jonka voisi taklata nopeasti ja siirtyä eteenpäin, on tulehdusten taustojen kartoittaminen usein hitaahkoa opettelua. Kärsivällisyyttä koetellaan, mutta onneksi tuloksia saadaan, rauhassa ja maltin kautta. Joskus iho-oireet voivat käynnistyä näennäisen pienistä muutoksista, vaikkapa jonkin ihonhoitotuotteen vaihtamisesta, mutta kun ongelmat eivät poistukaan tutun purkin palauttamisella osoittuu, että oirehtimisen taustalla onkin esimerkiksi pitkään jatkunut kehon kuormitustila. 

Aknen hoito elintavoilla

Aknen hoidossa kannattaa keskittyä paitsi optimoituun ja syvävaikutteiseen ihonhoitorutiiniin, myös puhtaaseen ruokavalioon, stressinhallintaan ja hyvään unirytmiin. Lue täältä aiemmat kirjoitukseni hormonaalisten ihohaasteiden hoidosta, ihon ja tunteiden yhteydestä sekä ruokavalion vaikutuksista ihoon. 

Aknen, kuten kaikkien tulehduksellisten iho-ongelmien hoidossa on tärkeää, että ihoa hoidetaan hellästi, pitkäjänteisesti ja säännönmukaisesti. Älä odota ongelmien korjautuvan päivässä tai parissa ja anna iholle aikaa toipua. Keskity vahvistamaan ihon omia korjaus- ja suojausprosesseja äläkä käytä sille liian kovia ja kuivattavia tuotteita. Ihon riittävä kosteutus on A ja O. 

Aknen hoito ihotautilääkärillä

Voit hakea apua akneen ihotautilääkäriltä. Lääkäriltä saat harvoin neuvoksi tarkistaa ihonhoitorutiineita tai miettiä ruokavaliota, sillä ainakin toistaiseksi länsimainen lääketiede pitää näiden yhteyttä vähäisenä. Lääkäri ohjaa sinut mitä todennäköisimmin lääkekuurin tai -voiteiden äärelle. Ensiavuksi neuvotaan antibioottilääkevoiteet. Joskus ne auttavat ja vaiva voi korjaantua. Joskus ne auttavat, mutta teho voi jäädä lyhytaikaiseksi ja ongelma palaa. Joskus lääkevoiteet saattavat pahentaa ongelmaa entisestään kuivattamalla ihon pintaa ja pahentamalla näin hon tukkeutumista. 

Jos lääkevoide ei poista aknea, määrää ihotautilääkäri tavallisimmin seuraavaksi aknen korjaushoidoksi antibioottikuurin. Suurimmalla osalla iho rauhoittuu sen ajaksi, mutta tulehdus palaa tavallisesti takaisin kuurin loputtua. Joskus aknen hoitoon saatetaan valita hormonaaliseen järjestelmään vaikuttavat E-pillerit, jotka voivat hyvinkin viedä iho-ongelmat mennessään. Jos sopiva E-pilleri löytyy, saattaa akne olla poissa koko pillereiden käytön ajan. Harmillisen usein ongelmat palaavat takaisin silloin, kun pillereistä luovutaan.

Vahvin ja akneen tehokkaasti toimiva lääkärin määräämä lääke on isotretinoiini, joka tunnetaan paremmin kauppanimellä Roaccutan. Lääke on tehokas mutta aiheuttaa vahvoja sivuoireita, kuten ihon voimakasta kuivumista, mahdollista masennusta sekä maksan kuormitusta. Lääkekuurin aikana ei ehdottomasti saa tulla raskaaksi suuren sikiöön kohdistuvan kehitysvaurioriskin vuoksi. Joillakin isotretinoiini selättää aknen lopullisesti, joillakin oireet palaavat noin vuoden parin kuluttua kuurin lopettamisesta.

Akneihon puhdistus

Puhdista iho päivittäin hellästi. Aamu- ja iltapuhdistus on suositeltavaa tulehdusten rauhoittamiseksi. Jos iho on kovin tulehtunut, on iholta huuhdeltava tuote järkevin vaihtoehto – näin et joudu ärsyttämään herkistynyttä ihon pintaa kasvoliinapyyhinnällä. Suosittelen iltapuhdistustuotteeksi öljymäistä putsaria, minkä rinnalla voit käyttää maitomaista tai pehmeää geelimäistä tuotetta kaksoispuhdistuksen toisena steppinä ja/tai aamupuhdistustuotteena. Älä hiero ja hankaa ihoa, vaan käsittele sitä hellästi ja kevyesti. 

 • Maran puhdistusöljy poistaa iholta talin ja meikin tehokkaasti ja huuhtoutuu hyvin. Se ei jätä ihon pinnalle suojaavaa kalvoa, vaan iho tuntuu puhtaalta ja raikkaalta. Algae Enzyme Cleansing Oil uudistaa akneen taipuvaa ihoa hellästi sisältämiensä entsyymien avulla. Ne aktivoituvat, kun puhdistusöljy jätetään vaikuttamaan iholle muutamaksi minuutiksi, esimerkiksi hampaiden pesun ajaksi.
 • Maitomainen Ranavatin Cream Cleanser sopii erityisesti akneiholle, joka on perusolemukseltaan herkkään ja kuivaan taipuva. Se jättää ihon pehmeäksi ja tasoittaa tulehdusta ja punoitusta. Tuote on huuhdeltava ja huuhtoutuu iholta hyvin kuitenkaan kuivattamatta sitä. 
 • Argentumin puhdistusbalmi on erinomainen vaihtoehto tulehtuneelle ja tukkeutuneelle iholle. Argentumin tuotteiden sisältämät antibakteeriset ainesosat rauhoittavat ihoa ja estävät tulehduksien laajenemista ja syntymistä. 
 • Argentumin palaputsari voi olla mainio valinta. Toimivuuden ja sen, onko tuote ihollesi liian tehokas vai juuri sopivan toimiva, näkee vasta käytännössä: joskus korppukuivaihoiset rakastuvat la savon luneen, joskus taas rasvaisen ihon omaavat kokevat sen liian napakaksi putsaajaksi. Argentumin kokeilukitillä pääsee koettamaan tuotteen sopivuuden itselle parhaiten. Kitissä on mukana myös toinen akneihon salainen ase, la potion infinie -voide.  
 • In Fioren Treate-puhdistusmaito sopii kuivaan ja herkkään taipuvalle akneiholle. Se on riittävän hellä eikä ärsytä ihoa, mutta poistaa iholta talin, meikin ja saasteet tehokkaasti. 
 • Argentum Apothecary La Lune de Velours
  Argentum Apothecary La Lune De Velours
 • Argentum apothecary Kit de découverte -kokeilupakkaus
  Argentum Apothecary Le Savon Lune
 • In Fiore Treate Gentle Cleansing Emulsion
  In Fiore Treate Gentle Cleansing Emulsion
 • Ranavat Luminous Ceremony Cream Cleanser
  Ranavat Luminous Ceremony Cream Cleanser
 • Mara Algae Enzyme Cleansing Oil
  Mara Algae Enzyme Cleansing Oil

Akneihon kosteutus

Akneen taipuvan ihon kosteutuksessa ei kannata säästellä. Ennen kuin tulehduksellista ja tukkeutunutta ihoa päästään hoitamaan syvemmältä ja parantamaan ihon toimivuutta ja hengittävyyttä, täytyy kosteustasapainon olla kunnossa. Koska akne voi vaivata kaikkia ihotyyppejä, on kosteutuksessa huomioitava ensisijaisesti ihotyypin perustarpeet. Kuiva akneiho tarvitsee runsaampaa ravintoa kuin rasvainen akneiho. Katso ihotyyppikohtaiset ohjeet täältä ja yhdistä niiden antamiin ohjeisiin tässä artikkelissa olevat akneihon täsmävinkit – niillä saat koostettua itsellesi parhaan, räätälöidyn yhdistelmän. 

Ihotautilääkärit suosittelevat tavallisesti aknesta kärsiviä pysymään erossa kasvoöljyistä. Ajatuksena lienee, että öljy tukkii ihohuokosia ja pahentaa tukkoisen ihon tilannetta entisestään. Lääkärit ohjeistavat akneasiakkaita käyttämään pelkkiä perusvoiteita lääkekuurien ja -voiteiden rinnalla. Taustalla on käsitys, että pintakosteutus riittää, kosmetiikalta ei kannata odottaa tämän enempää tehoa ja vain lääkeaineiden tehtävä on vaikuttaa tulehdukseen. Itse neuvoisin käyttämään aknen hoidossa tasapainottavaa, antibakteerista öljyä. Öljyissä on eroja, ja on totta, että vääränlaisella öljyllä voidaan pahentaa ihon tukkeutumista. Laadukas, hienojakoinen ja aktiiviaineiltaan mietitty tuote sen sijaan tasapainottaa talintuotantoa selvästi ja vähentää tulehdusta. Kuivaihoinen käyttää öljyä hiukan runsaammin kuin rasvaisen akneihon omaava – kuuntele ihosi tarpeita ja etsi itsellesi toimivin käyttömäärä.  

Olipa ihosi kuiva tai rasvainen, herkkä tai jämäkämpi, toimivat nämä tuotteet suurella todennäköisyydellä kaikenlaisille akneihoille. Ne rauhoittavat tulehdusta, lisäävät kosteutta ja vähentävät tukkoisuutta. 

 • Kypriksen Antioksidant Dew on ohut, maitomainen seerumi, joka kosteuttaa ihoa tehokkasti mutta jättää sen kevyeksi ja raikkaaksi. Se ei jätä ihoa raskaan tai tunkkaisen tuntoiseksi vaan antaa iholle ilmavaa, syväkosteuttavaa ravintoa. Tuote sopii ihan kaikille, jopa kaikkein herkimmillekin ihoille. 
 • Kypriksen Clearing Serum toimii antibakteerisena tasapainottajana ja sitä voidaan käyttää kosteuttavan seerumin yhteydessä tai yksinään vaikkapa ongelma-alueilla. Tuote toimii erinomaisesti tulehduksiin ja finneihin kuivattamatta ihoa.
 • Vintner’s Daughter Active Treatment Essence on tehoneste, joka kuorii ihoa kevyesti, auttaa ihoa pysymään hengittävänä ja toimivana ja antaa iholle tärkeää vesimäistä kosteutta. Ihan herkkäihoisille omenasiideriviinietikkapohjainen tuote ei välttämättä sovi, mutta tehokkuutta tuotteesta löytyy. 
 • Kypris Beauty Elixir -öljy II tai III: Herkälle akneiholle Beauty Elixir III on mainio valinta. Se ei sisällä eteerisiä öljyjä ja on tuoksultaan mieto. Sisaröljynsä Beauty Elixir II sisältää saman öljypohjan lisäksi tasapainottavia ja talintuotantoon vaikuttavia aktiiviaineita ja se on erinomainen kaikille aknesta kärsiville, joiden iho kestää hiukan vaikuttavampia tuotteita. Öljy imeytyy ihoon hyvin ja ravitsee sitä syvältä. 
 • Kypris Beauty Elixir II – Balancing Flowers
  Kypris Beauty Elixir II – Balancing Flowers
 • Vintners Daughter Active Botanical Essence
  Vintner’s Daughter Active Treatment Essence
 • Kypris Antioxidant Dew
  Kypris Antioxidant Dew
 • Kypris Clearing Serum
  Kypris Clearing Serum
 • Ranavatin Brightening Saffron Serum on tulehduksia tehokkaasti rauhoittava öljy, joka myös vaalentaa finnien jättämiä pigmenttijälkiä. Öljyn koostumus on kevyt ja ihoon nopeasti imeytyvä. Tuoksu on runsaan sahraminen ja viekoittelee tuoksuista pitävän aisteja, mutta herkkänenäisille aromeja voi olla liikaa. 
 • Vintner’s Daughter Active Botanical Serum on tehokas klassikkoöljy, jota ongelmaihoiset rakastavat sen ohuen ja hyvin imeytyvän koostumuksen sekä silminnähtävien vaikutusten vuoksi. Tuote rauhoittaa tulehduksia tehokkaasti ja auttaa pitämään ihon hengittävänä.
 • Argentumin La Potion Infinie on akneiholle korvaamaton. Se vaikuttaa tulehduksia, näppyjä ja punoitusta rauhoittavasti ja antaa iholle antibakteerista hoivaa. Ohut voide kosteuttaa ihoa hyvin, mutta ei tee ihon pinnasta raskasta tai rasvaista. 
 • Maran Algae Retinol Oil on ollut monen akneihon pelastus. Retinoli tehostaa ihon uusiutumista, mikä vähentää pinnan tukkeutumistaipumusta ja parantaa ihon toimintakykyä. Lue täältä artikkeli retinolin toimintamekanismeista ja sen vaikutuksista tulehduksellisen ihon hoidossa. 
 • Vintner's Daughter Active Botanical Serum
  Vintner’s Daughter Active Botanical Serum
 • Argentum Apothecary La Potion Infinie
  Argentum Apothecary La Potion Infinie
 • Ranavat Radiant Rani Brightening Saffron Serum
  Ranavat Radiant Rani Brightening Saffron Serum
 • Mara Beauty Algae Retinol Oil
  Mara Beauty Algae Retinol Oil

Tärkeät ekstratuotteet akneiholle

Hellät, vähärakeiset tai rakeettomat kuorinnat ja pehmeät, rauhoittavat savinaamiot ovat akneihin parhaita kavereita. Käytä näitä kerran pari viikossa ja annat ihollesi pehmeää tasapainottavaa tehohoitoa. 

 • de Mamiel Brightening & Exfoliating Cleanser on jauhemainen kuorinta-aineen ja naamion hybridi. Mustapäätukkoiselle akneiholle jauhekuorintaa voi käyttää joka aamu aamuputsarin tilalla. Rakeita tässä ei ole juuri lainkaan, joten se ei hiero ihoa liiaksi vaan auttaa pitämään ihon tukkeutunutta pintaa hengittävämpänä. Kuorinnan hierominen tulehtuneelle iholle ei ole suositeltavaa, mutta jauheesta tehdyn seoksen naamiokäyttö toimii mainiosti. Käyttö 1–2 kertaa viikossa tällä tavoin tasapainottaa talintuotantoa ja vähentää tulehdusta. 
 • Argentum Le Masque Infinie on musta savinaamio, joka yhdistää Argentumin aktiiviaineiden puhdistavat ja parantavat vaikutukset sekä kaoliinin ja aktiivihiilen kyvyn tasapainottaa talintuotantoa. Naamio on mainio yhdistelmä pehmeää, hellää hoivaa ja aktiivisuutta. 
 • Aikan Fruit Enzyme -naamio uudistaa tukkeutunutta ihoa. Hedelmäentsyymit tehostavat ihon uusiutumista ja hunaja toimii rauhoittavasti ja antimikrobisesti. 
 • Seed to Skinin The Peace on probioottinen savijauhe, josta veteen sekoittamalla syntyy puhdistava ja rauhoittava naamio. Jauhetta voi käyttää veteen sekoitettuna tai mukaan voi yhdistää nokareen manukahunajaa. 
 • Ranavatin Flawless Veil on pehmeä hedelmähapponaamio, joka parantaa ihon hapenottokykyä ja kirkkautta. Se ei ole herkällekään iholle liian napakka, vaan kuorii ihoa juuri sopivasti. Raikas jellypohja kosteuttaa ja raikastaa ihoa. 
 • Argentum Le Masque Infini
  Argentum Apothecary Le Masque Infini
 • Ranavat Flawless Veil – Resurfacing AHA Saffron Masque
  Ranavat Flawless Veil – Resurfacing AHA Saffron Masque
 • Seed to Skin The Peace
  Seed to Skin The Peace
 • Aika Face Mask Honey Hydration
  Aika Face Mask

Tuotteettomat vinkit akneiholle

 • Ole lempeä itsellesi. Akne ei johdu huonosta hygieniasta eikä ole kantajansa vika. Vahvista itsemyötätuntoasi ja ymmärrystäsi siitä, että et ole yhtä kuin kehosi tai ihosi tai ne tunteet, joita ihoreaktiot sinussa herättävät. 
 • Muista, että iho, hermosto ja immunitetti liittyvät yhteen. Näihin liittyvien solujen alkuperä on samassa ektodermissä eli alkiokerroksessa mikä tarkoittaa, että niiden välillä on vahva kommunikaatioyhteys läpi elämän. Älä koeta hoitaa aknea ainoastaan ihon kautta. Panosta hermoston rauhoittamiseen vähentämällä kierroksia ja stressiä ja opettelemalla rauhoittumista ja keskittymistä. Tehosta immuniteettiäsi korjaamalla ruokavaliotasi ja nukkumalla hyvin. 

LUE MYÖS NÄITÄ