Tasapainossa ollessaan rasvainen iho on joustava, elastinen ja terve.
Tasapainossa ollessaan rasvainen iho on joustava, elastinen ja terve.

Ihotyyppiopas: Rasvainen iho

Tasapainossa ollessaan rasvainen iho on pehmeä, elastinen ja hyvinvoiva, harvemmin herkkä tai hauras. Rakenteeltaan se on paksuhko ja ihohuokoset ovat näkyviä. Rasvainen iho tuottaa tavallista enemmän talia ja saattaa kiillellä, öljyyntyä ja tukkeutua helposti. Rasvaisella iholla ei tavallisesti ole ryppyjä, mutta sen rakenne on altis veltostumiselle ja löystymiselle. Ihon yleisilme saattaa myös olla taipuvainen sameuteen ja harmauteen.

Rasvaisen ihon määrittely

Rasvainen iho on ehkäpä väärindiagnosoiduin ihotyyppi. Moni huomaa omalla ihollaan kiiltelyä ja epäpuhtauksia ja arvioi omaavansa rasvaisen ihon. Pelkästään öljyisellä otsalla ei rasvaisen ihon klubiin kuitenkaan päästä: jos pidät omaa ihoasi rasvaisena mutta sen rakenne on ohut ja huokoset ovat pienet, on ihosi todennäköisemmin talintuotannon lisäämisellä kiivaasti kosteustasapainoa etsivä pintakuiva sekaiho tai epätasapainossa oleva normaali iho. Rasvaisen ihon tunnistaa yleensä ihon paksusta rakenteesta ja suurehkoista huokosista.

Miten rasvaista ihoa hoidetaan?

Rasvaisen ihon hoidon kulmakivet ovat säännöllisyys, hyvä päivittäinen puhdistus kuivattamattomilla tuotteilla (kyllä, rasvainenkin iho voi kuivua pinnaltaan!) ja kosteuspitoinen, hellä hoito. Yleensä kannattaa olla varovainen, jos tuote mainostaa olevansa suunniteltu rasvaisen ihon tarpeisiin. Purkista löytyy mitä suurimmalla todennäköisyydellä kuivattavaa tavaraa, joka häiritsee ihon rasva-aineenvaihduntaa sen sijaan, että se tasapainottaisi sitä. Ihon omasta happovaipasta ja suojakerroksesta kannattaa pitää kiinni eikä hapertaa sitä kovilla alkoholipitoisilla kasvovesillä tai liian pesevillä puhdistustuotteilla. Rasvaista ihoa haastavampi hoidettava on kuivapintainen rasvainen iho tai herkistynyt rasvainen iho, joten pidä huoli siitä, että et ohjaa ihoa vääränlaisella kotihoidolla kohti suurempia ongelmia. 

Rasvaisen ihon puhdistus

Rasvaisen ihon puhdistukseen kannattaa panostaa, mutta sen kanssa ei tule liioitella. Kukapa ei muistaisi 90-luvun Clearasil-mainoksia, jossa kasvot pestiin nirisevän puhtaaksi reilusti vaahtoavilla geeleillä. Mainoksissa homma tuntui toimivan, mutta kotioloissa iho kuivui pinnalta ja täyttyi tulehtuneista näpyistä.

Rasvaisen ihon puhdistaminen aamulla

Öljyinen iho kannattaa pestä aamuin illoin. Aamukäytössä putsariksi kannattaa valita nopeakäyttöinen, poishuuhdeltava tuote.

 • Seed to Skinin Clarity Cleanse on geelimäinen tuote, joka ei kuivata ihoa lainkaan. Se sisältää pienen määrän ihoa kirkastavia hedelmähappoja, ja jättää ihon hengittäväksi ja raikkaaksi. Tuote sopii myös erinomaisesti öljymäisen puhdistustuotteen emulgoimiseen tai kaksoispuhdistuksen toisena etappina.
 • In Fioren ohut puhdistusmaito sopii rasvaiselle, pintakuivaan taipuvalle iholle. Treate-puhdistusmaito on myös herkkäihoisten suosikki. Tarvittaessa se toimii minimalistin ainoana tuotteena, sillä se poistaa tiukemmankin silmämeikin iholta tehokkaasti.
 • Argentumin Le Savon Lune tuntuu perinteiseltä palasaippualta mutta ei todellisuudessa sisällä saippuaa hitusenkaan vertaa. Le savon lune sisältää suuren määrän Argentumin tähtiaktiiviaineita, kuten hopeahydrosolia ja DNA HP:tä, mikä näkyy sen kyvyssä jättää iho tasaiseksi ja raikkaaksi. Le Savon Lunen käytön jälkeen huokoset tuntuvat pyyhiytyneen iholta pois kokonaan!
 • Argentum apothecary Kit de découverte -kokeilupakkaus
  Argentum Apothecary Le Savon Lune
 • In Fiore Treate Gentle Cleansing Emulsion
  In Fiore Treate Gentle Cleansing Emulsion
 • Seed to skin the Clarity cleanse
  Seed to Skin The Clarity Cleanse

Rasvaisen ihon puhdistaminen illalla

Iltapuhdistuksessa on hyvä tarttua puhdistusöljyyn tai -balmiin, jota pyörittelee iholla ekstrapitkään – näin öljy irrottaa iholta ylimääräiset rasvat hyvin ja sulattelee kevyesti myös ihohuokosten päälle kertyvän tukkeutuvan talin. Take your time äläkä kiirehdi, sillä hieromalla öljymäistä puhdistustuotetta ihollesi saat samalla tasapainotettua ihon rasva-aineenvaihduntaa ja ihon kuona-ainekiertoa. Tämä on helppo ja tehokas tapa estää mustapäiden syntymistä ja ihon tukkeutumista. Voit halutessasi tehdä myös tuplapuhdistuksen – ensin öljyllä, sitten aamuputsarikäytössä olevalla ei-öljymäisellä tuotteella.

 • Jos liinapuhdistus tuntuu sinulle sopivalta, on hyvä vaihtoehto raikkaan olon jättävä, täyteläinen de Mamielin puhdistusbalmi. Se on hyvin hellä ja tulehtuneellekin iholle sopiva.
 • Toinen puhdistusliinalla poistettava rasvaiselle iholle sopiva puhdistusöljy on In Fioren Lustra. Tätä tuotetta en voi kylliksi hehkuttaa: öljypohja toimii kuin talin huokosista nostava magneetti, ja tuotteen aktiiviaineet tasapainottavat ihoa tehokkaasti jo lyhyen käytön jälkeen. Tuote aktivoi ihon kuona-aineenpoistojärjestelmää ja tekee ihosta kirkkaan.
 • Huuhdeltavista puhdistusöljyistä rasvaiselle iholle toimivin on Maran Algae Enzyme Cleansing Oil. Sen emulgaattorit ovat keskimääräistä puhdistusöljyä tehokkaammat, minkä vuoksi tuote huuhtoutuu iholta täydellisesti. Lisätehoja puhdistukseen saa jättämällä sen iholle muutamaksi minuutiksi, esimerkiksi hampaiden pesun ajaksi. Tällöin tuotteessa olevat entsyymit aktivoituvat ja kuorivat ihoa hellästi.
 • Argentumin puhdistusbalmi on jellymäinen, iholla öljymäiseksi muuttuva tuote, joka vettä lisättäessä maitomaistuu ja huuhtoutuu iholta pois hyvin. Tuote sisältää bakteerituotantoa tasapainottavia ainesosia ja sopii erityisen hyvin tulehtuneelle ja tukkeutuvalle iholle. 
 • In Fiore Lustra Illuminating Cleansing Essence
  In Fiore Lustra Illuminating Cleansing Essence
 • Argentum Apothecary La Lune de Velours
  Argentum Apothecary La Lune De Velours
 • De Mamiel Restorative Cleansing Balm
  De Mamiel Restorative Cleansing Balm
 • Mara Algae Enzyme Cleansing Oil
  Mara Algae Enzyme Cleansing Oil
 • De Mamiel Cleansing Cloths
  De Mamiel Cleansing Cloth

Rasvaisen ihon kosteutus

Rasvainen iho tarvitsee kosteutta, mutta kosteuskerroksia ei tarvita yhtä montaa kuin vaikkapa kuivaihoisen kohdalla. Maito- tai vesimäinen seerumi ja ohut, antibakteerinen kasvoöljy tai ohut voide voivat riittää ihon tasapainottamiseen paremmin kuin hyvin. Älä kitsastele kosteuden määrässä äläkä yritä saada ihon talintuotantoa hyytymään kuivattamalla ihon pintaa – saat runsaan öljyntuotannon lisäksi riesaksesi myös mahdollisesti herkistyneen ihon ja tulehduksellisia näppyjä.

Kasvovesi rasvaiselle iholle

Rasvaisen ihon kasvovesi saa olla talintuotantoa tasapainottava, hiukan huokosia supistava ja sen tulisi jättää iho raikkaaksi ja hengittäväksi. Kasvovesi palauttaa lisäksi ihon happotasapainon, mikä on tärkeää etenkin, jos tykkäät geelimäisistä puhdistustuotteista.

 • In Fioren Vitale on listan ainoa alkoholipitoinen kasvovesi. Alkoholipohja tekee tuotteesta tinktuuramaisen: sitä on käytetty, jotta halutut aktiiviaineet on saatu liuotettua nestepohjaan riittävän suurissa määrin. Lopputulos on seerumimaisen aktiivinen ja tehokas mutta ei ollenkaan liian tujakka. Tämä tuote herättää ihon ja tekee siitä kirkkaan ja kuulaan.
 • Aikan Kapha Toner on lempeä, säilöntäaineeton ja toimiva. Se raikastaa ja tasapainottaa ihoa kuivattamatta.
 • Ranavatin jasmiinikasvovesi on hellä, raaka-aineiltaan simppeli ja vaikutuksiltaan pehmeän kosteuttava. Iho tuntuu kasteenraikkaalta ja se pystyy ottamaan kosteutustuotteet vastaan parhaalla mahdollisella tavalla.
 • In Fiore Vitale Toning Floral Essence
  In Fiore Vitale Toning Floral Essence
 • Ranavat Royal tonique
  Ranavat Royal Tonique Jasmine Hydrating Mist
 • Aika Tonic -kasvovesi
  Aika Tonic

Seerumi rasvaiselle iholle

Rasvainen iho tarvitsee ennen kaikkea vesimäistä kosteutta. Kasvoveden lisäksi sitä saa hyvin imeytyvästä, kevyen geeli- tai maitomaisesta seerumista, minkä lisäksi iholle kannattaa harkita tarpeen vaatiessa myös talintuotantoa tasapainottavaa, antibakteerista seerumia. Kahta erivaikutteista seerumia voi huoletta käyttää yhtä aikaa, tai vaihtoehtoisesti toisen voi ottaa käyttöön aamulla ja toisen illalla.

 • Kevyt ja ihon ilmavaksi jättävä seerumi on In Fioren Complexe de Fleur, joka kosteutuksen lisäksi napakoittaa ihoa tehokkaasti ja kiinteyttää jopa maan vetovoimaan reagoivaa leukapielten ihoa. Tämä on se tuote, jonka olen nimennyt mursunposkiseerumiksi!
 • Vintner’s Daughterin Active Treatment Essence kuorii ihoa kevyesti, auttaa tasapainottamaan talintuotantoa ja antaa iholle upeaa syväkosteutta ja heleyttä. Tämän ollessa käytössä voit harkita kasvoveden poisjättämistä.
 • Seed to Skinin Alche’Mist kuuluu vesimäisten seerumien parhaimmistoon, ja on sisältämiensä tehotuotteiden vuoksi kiinteyttävien tuotteiden ykköskastia. Alche’Mistin yhteydessä ei tarvita erillistä kasvovettä.
 • Kypriksen Antioxidant Dew on ohut maitomainen seerumi, joka on edellisiä esimerkkejä täyteläisempi mutta jättää ihon kevyeksi ja raikkaaksi. Se ei jätä ihoa raskaan tai tunkkaisen tuntoiseksi vaan antaa iholle ilmavaa, syväkosteuttavaa ravintoa.
 • Kypriksen Clearing Serum toimii antibakteerisena tasapainottajana, jota voi käyttää kosteuttavan seerumin yhteydessä tai yksinään vaikkapa ongelma-alueilla. 
 • Vintners Daughter Active Botanical Essence
  Vintner’s Daughter Active Treatment Essence
 • In Fiore Crème de Fleur Complexe Rejuvené
  In Fiore Complexe De Fleur Cellular Renewal Complex
 • Seed to skin The Alche’Mist
  Seed to Skin The Alche’Mist™
 • Kypris Antioxidant Dew
  Kypris Antioxidant Dew
 • Kypris Clearing Serum
  Kypris Clearing Serum

Kasvoöljy rasvaiselle iholle

Vaikka rasvainen iho tuottaa runsaasti omaa talia, ei kannata pelätä kasvoöljyjen käyttöä. Ohut ja aktiiviaineiltaan öljyyntyvälle iholle rakennettu öljy tasapainottaa ihon omaa talintuotantoa ja auttaa hillitsemään rasvaisuutta ja tukkoisuutta. Muutama tippa seerumin päälle tai sekaan tuo iholle heleyttä ja on mielestäni yksi rasvaisen ihon hoidon kulmakivistä.

 • Kypris Beauty Elixir II – Balancing Flowers
  Kypris Beauty Elixir II – Balancing Flowers
 • Vintner's Daughter Active Botanical Serum
  Vintner’s Daughter Active Botanical Serum
 • In Fiore Comfrey Solution Botanique
  In Fiore Comfrey Solution Botanique
 • Ranavat Radiant Rani Brightening Saffron Serum
  Ranavat Radiant Rani Brightening Saffron Serum
 • Mara Beauty Sea Vitamin C Serum
  Mara Beauty Sea Vitamin C Serum
 • In Fiore Pur Complexe Face Oil Concentré
  In Fiore Pur Complexe Face Oil Concentré

Kasvovoide rasvaiselle iholle

Jos öljyn käyttäminen tuntuu täysin mahdottomalta ajatukselta, suosittelen seerumin yhteyteen kevyttä voidetta.

 • In Fioren Crème de Fleur imeytyy ihanasti, antaa massiivisesti kosteutta ja toimii vaikutuksiltaan seerumi-voideyhdistelmän tavoin. Tuote on rakastettu sekä kuiva- että rasvaisihoisten keskuudessa, ja kosteutuksen määrään vaikuttaakin paljon se, mihin seerumiin ja/tai öljyyn voide yhdistetään.
 • Seed to Skinin Cure for Men sopii nimensä vastaisesti kaikille, olipa sukupuoli-identiteetti mikä tahansa, ja kiinteyttämisen lisäksi tasoittaa ja kirkastaa ihoa. Voide on purkkimuotoiseen kaksoseensa verrattuna ohuempi ja nopeammin imeytyvä, mikä tekee siitä täydellisen helposti öljyyntyvälle iholle.
 • Argentumin La Potion Infinie tekee ihon hiukan mattapintaiseksi, mikä voi olla suuri bonus niille, joille ihon kiiltely on kauhistus. Iho saa lisäksi antibakteerista, tulehduksia vähentävää hoivaa. 
 • Argentum Apothecary La Potion Infinie
  Argentum Apothecary La Potion Infinie
 • Seed to Skin The Cure for Men
  Seed to Skin The Cure for Men
 • In Fiore Crème de Fleur
  In Fiore Crème de Fleur

Tärkeät ekstratuotteet rasvaiselle iholle

Rasvaisen ihon omaavan kannattaa panostaa kuorintaan muutaman kerran viikossa, mutta liiallista hinkkaamista kannattaa välttää. Kasvonaamiosta saa tarpeellista lisäpotkua joko kosteuden lisäämiseksi tai talintuotannon tasapainottamiseen. Valitsemalla kuorivan naamion saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

 • Seed to Skinin Radiance poistaa kuolleen solukon napakasti ja jättää ihon kirkkaaksi. Kosteustuotteiden raaka-aineet pääsevät kuorinnan jälkeen imeytymään ihoon tehokkaasti.
 • Kypriksen Deep Forest clay toimii raikkaana, talintuotantoa tasapainottavana savinaamiona, jonka pienet kuorintahippuset kannattaa hyödyntää huuhteluvaiheessa.
 • Seed to Skinin Black Magic on todellinen tykkinaamio, joka syväpuhdistaa ihon perusteellisesti, minkä lisäksi sen sisältämät hedelmähapot kuorivat ihoa rakeettomasti.
 • Aikan Fruit Enzyme -naamio parantaa ihon hengittävyyttä sisältämiensä entsyymien avulla, minkä lisäksi sen sisältämä hunaja antaa mahdollisuuden kuoria ihoa myös mekaanisesti.
 • Jos haluat yhdistää kuorintaan erillisen, puhdistavan naamion, kokeile Maran Volcanic Sea Mask -naamiota – se on raikas ja hinta-laatusuhteeltaan mainio. 
 • Kypris Deep Forest Clay
  Kypris Deep Forest Clay
 • Seed to Skin The Black Magic
  Seed to Skin The Black Magic
 • Seed To Skin The Radiance
  Seed to Skin The Radiance
 • Aika Face Mask Honey Hydration
  Aika Face Mask
 • Mara Beauty Volcanic Sea Clay Detox Mask
  Mara Beauty Volcanic Sea Clay Detox Mask

Tuotteettomat vinkit

 • Jos ihollasi on runsaasti tulehduksellisia epäpuhtauksia, on se yleensä merkki joko vääristä ihonhoitotottumuksista tai itselle sopimattomasta ruoka-aineesta, johon suolisto ja sen myötä iho reagoi tulehduksella. Lue täältä postaukseni eliminaatiodieetistä ja harkitse maidon, gluteenin, alkoholin ja sokerin siivoamista ruokavaliostasi kuukaudeksi, minkä jälkeen mahdollisen ei-sopivan ruoka-aineen havaitseminen on helppoa.
 • Tarkista, että saat ruoastasi riittävästi B-vitamiineja ja sinkkiä. Sokeri lisää ihon tulehdustekijöitä, joten sen käyttö kannattaa pitää minimissä, harkitsitpa eliminaatiodieettiä tai et. Kurkkaa myös erillinen postaukseni akne-ihon hoidosta.
 • Pidä arjessasi mukana keveä, eloisa ja utelias mieli. Rasvainen iho on toiminnoiltaan taipuvainen stagnaatioon ja eräänlaiseen hitauteen, ja vaikka tämä ei tietenkään tarkoita että sama pätisi ihon kantajan henkiseen olotilaan, ei tietynlaisen henkisen ilmavuuden vaaliminen varmasti tee huonoa. Jos huomaat taipuvasi raskasmielisyyteen tai jos arki meinaa uuvuttaa, mieti, mikä voisi keventää tunnelmaa.

LUE MYÖS NÄITÄ