Kirsikankukkia sinistä taivasta vasten
Iho on keväisin altis herkkyysreaktioille, mutta rauhoittuu ja tasoittuu oikeanlaisella hoidolla.

Vuodenajat: Ihonhoito keväällä

Keväisin saan paljon kysymyksiä liittyen yllättäen herkistyneeseen ja kiukuttelevaan ihoon. Maalis-toukokuun aikana suurin osa meistä painiskelee viikon parin verran näppyilevän, allergisen, kuivuvan tai punoittavan ihon kanssa. Oireet tulevat usein äkillisesti, saattavat olla intensiivisiä ja poikkeavat ihon tavanomaisesta käytöksestä selvästi. Onneksi usein iho palautuu normaaliin olotilaansa suhteellisen pikaisesti rauhoittavan, tasapainottavan hoidon myötä. 

Miksi iho on keväisin taipuvainen herkkyyteen?

Keväällä auringon valo lisääntyy voimakkaasti, katupöly sekä erilaiset siitepölyt pyörivät ilmassa ja kylmä sää vaihtuu vähitellen lämpimämpään ja pehmeämpään. Nämä kaikki ovat ihon kannalta stressitekijöitä ja iho joutuu hakemaan uutta tasapainoa, ja tämä voi näkyä herkistymisenä ja reagointina. Kevään tuomat muutokset on nähtävissä myös mielen tasolla: talven ja pimeyden kohmeuttama olo kohenee ja vireystaso nousee, joillakin jopa siinä määrin, että muutos voi tuntua raa’alta ja epämiellyttävän voimakkaalta. Lämpenevät ilmat ja lisääntyvä valo ovat lähtökohtaisesti mukava juttu, mutta ne vaativat totuttelua eikä tämä aina käy ongelmitta. Siinä missä talvella kuivuminen on ihon ensisijainen haaste, ovat erilaiset herkkyysreaktiot kevään ihoilmiö. Herkkyys voi ilmetä punoituksena, kutinana, kirvelynä tai kuumotteluna, finneinä tai tukkoisuutena tai helpommissa tapauksissa pintakuivuutena sekä yleisenä ihon sameutena, harmautena tai elottomuutena. Myös pigmenttihäiriöt nostavat päätään auringon valon lisääntymisen myötä. 

Ihon hoitaminen keväällä

Keväisin ihon hyvinvoinnin suhteen avainasemassa on runsas ja riittävä kosteutus. Kosteutettu iho on puolustuskykyinen. Vahva ja ravittu iho pystyy taklaamaan siite- ja katupölyjen herkistävän vaikutuksen huomattavasti paremmin kuin kuiva ja kosteusköyhä iho. Hyvän peruskosteutuksen rinnalle kannattaa harkita rauhoittavaa, hellää täsmätuotetta, esimerkiksi laadukasta seerumia tai herkän ihon kasvoöljyä. Niiden avulla voit ennaltaehkäistä ihon kenkkuilua. 

Vielä alkukeväästä, kun sää sahaa takatalven ja yksittäisten, aurinkoisempien kevätsäiden välillä, ei ole aika siirtyä kevyempiin ihonhoitotuotteisiin. Jos tuotteiden keventämisessä ottaa varaslähdön, voi iho kuivua pinnalta, mikä altistaa herkkyysreaktioille. Vasta, kun vuorokausilämpötilat alkavat nousta ja pysyvät myös öisin selkeästi plussan puolella, voi kosteutuksen määrää halutessaan keventää. Huomaathan, että mikään pakko tuotteiden karsiminen tai vaihtaminen ohuempiin ei ole – kosteutus mieluummin ylä- kuin alakanttiin on turvallisempi ja toimivampi vaihtoehto kuin kosteuden vähentäminen näppyjen syntymisen pelossa. Käytän itse kesä- ja talvikausien ajan hyvinkin samankaltaisia tuotekokonaisuuksia, ja settiin kuuluu aina seerumi, öljy ja voide. Saatan kyllä vähentää käyttämieni tuotteiden annosmääriä, mutta lähtökohtaisesti hyvälaatuiset ja omalle iholle toimivat tuotteet sopivat vuodenaikojen vaihtumisesta huolimatta. Kuten ylempänä mainitsin, voi yksittäisten tuotteiden vaihtaminen kauden mukaan olla silti hyvä juttu. Esimerkiksi talvella käytetyt kuivan ihon tuotteet voi keväällä vaihtaa herkän ihon tuotteisiin ja kesällä antioksidanttisempiin tai sekaihon tuotteisiin. 

Ihoa rauhoittavat seerumit

 • Kypriksen Antioxidant Dew: maitomainen, hyvin imeytyvä mutta kosteutetun pinnan jättävä seerumi on herkkäihoisten rakastama. Se sopii kaikille ihotyypeille, niin äärimmäiseen herkkyyteen taipuville, helposti tukkeutuville, kuiville kuin öljyisillekin ihoille. Se sitoo ihoon hyvin kosteutta ja pitää ihon pinnan joustavana, jolloin iho vahvistuu.
 • De Mamielin First Fix: herkkyysreaktioiden tasapainottamiseen kehitetty seerumi on samaan aikaan sekä tehotuote että hellästi ihoa rauhoittava hätäapueliksiiri. Monenlaisten ihohaasteiden kanssa painiskelevat asiakkaani ovat saaneet First Fixistä suurta apua. Tukkeumataipuvaisten iho on kirkastunut ja tulehdukset ovat vähentyneet, monet ovat huomanneet selkeää ihon kiinteytymistä ja kohottumista ja useammilla, joilla iho lehahtelee helposti, punoitustaipuvuus on tasoittunut ja ihon väri tullut yhtenäiseksi. Tuote on siis selkeästi vahvistava ja ihon omia korjausmekanismeja korjaava.
 • Seed To Skin The Biom’sphere Serum: probioottinen seerumi vahvistaa ihon omaa mikrobiomia ja tehostaa ihon hapenottokykyä. Se sisältää sekä pre-, pro- että postbiootteja, jotka ylläpitävät ihon omaa mikroflooraa ja vastustuskykyä. Tuoksuton seerumi sopii herkkänenäisillekin.
 • In Fiore Fleur Vibrante Serum Cerate: koostumukseltaan kiinnostava Serum Cerate on kuin yhdistelmä täyteläistä balmia ja geelimäistä imeytyvyyttä. Se on todella antioksidanttinen ja ihoa voimistava seerumi, joka on parhaimmillaan yhdistettynä muihin tuotteisiin. Sekoitettuna Kypriksen Antioxidant Dew’hen tai In Fioren Complexe De Fleurin yhdistelmästä tulee rauhoittava vitamiinipommi, mutta sekoitettuna öljyyn (vaikkapa In Fioren Calme Complexe Face Oil Concentréehen) se tehostaa öljyn imeytymistä ja antaa iholle pehmeän, rauhoittavan silkkikerroksen. Kuivaihoisille tuote sopii mainiosti käytettäväksi myös yksinään. Tuote on riittoisa, sillä pieni nokare riittää pitkälle.
 • De Mamiel First Fix Serum
  De Mamiel First Fix Serum
 • In Fiore Fleur Vibrante Serum Cerate
  In Fiore Fleur Vibrante Serum Cerate
 • Kypris Antioxidant Dew
  Kypris Antioxidant Dew
 • Seed to Skin the Biom'sphere serum
  Seed to Skin The Biom’Sphere Serum

Herkkyyttä tasapainottavat kasvoöljyt:

 • In Fiore Calme Complexe Face Oil Concentré: In Fioren Calme-öljy on aromaterapeuttinen, ihon omia toimintoja tehostava ja vahvistava öljy. Se on monen herkkyysreaktioiden kanssa painiskelevien ottaisin-autiolle-saarelle -öljy, sillä se voimistaa ihoa silminnähtävästi. Ihana, pehmeä tuoksu on piste i:n päälle.
 • De Mamiel Pregnancy Facial Oil: nimensä vastaisesti Pregnancy Oil -öljyä voi ja kannattaa käyttää, vaikka ei olisikaan raskaana. Aromaterapeuttisen de Mamielin filosofiassa öljyn raaka-aineet on valittu niin, että tuotetta voi huoletta käyttää raskauden alkuajan jälkeen sen sisältämistä eteerisistä öljyistä huolimatta. Tuote sopii erityisen hyvin niille, joiden iho reagoi kevään muutoksiin näppyilemällä ja tulehduksellisilla herkkyyksillä.
 • Kypris Beauty Elixir III: täyteläinen, silti ihoon erinomaisesti imeytyvä Beauty Elixir III sopii erityisesti erittäin kuivan, kosteusköyhän ja herkän ihon omaaville sekä niille, jotka eivät yleensä pidä öljyn tuntumasta ihollaan. Kypriksen öljyt imeytyvät ihoon erinomaisesti, ja vaikka ne eivät jätä ihoa öljyiseksi, jää iholle todella ravittu ja täyteläinen olo. Beauty Elixir III ei sisällä eteerisiä öljyjä ja koska sen tuoksu on maanläheinen ja pehmeä, se on myös tuoksuherkkien suosikki.
 • Argentum Apothecary L’etoile Infinie: on vaikea kuvitella ketään, jolle Argentumin ohut, tuoksuton öljy ei sopisi. Se on koostumukseltaan yksinkertainen ja sisältää ainoastaan kolmea raaka-ainetta, mikä tarkoittaa, että herkistävien raaka-aineiden määrä on minimissään. Vastaavasti L’etoile Infinie ei ehkä ole se tehokkain ikääntymisen merkkejä ehkäisevä tuote, mutta joskus parasta mitä iholle voi antaa on rauhoittava, hommansa hoitava hyvälaatuinen perusöljy.
 • Kypris Beauty Elixir III – Prismatic Array
  Kypris Beauty Elixir III – Prismatic Array
 • Argentum apothecary L’étoile infinie – ravitseva kasvoöljy
  Argentum Apothecary L’étoile Infinie
 • De Mamiel Pregnancy Facial Oil
  De Mamiel Pregnancy Facial Oil
 • In Fiore Calme Complexe Face Oil Concentré
  In Fiore Calme Complexe Face Oil Concentré

Kirkastavat täsmätuotteet

Hyvän kosteutuksen ja tarpeen mukaan rutiiniin otettujen herkän ihon tuotteiden lisäksi panostaisin keväällä kirkastaviin ja heleyttäviin täsmätuotteisiin sekä jokapäiväiseen aurinkosuojavoiteeseen. Kirkastavat tuotteet tasoittavat ihon sävyä ja ennaltaehkäisevät maksaläiskiä, joihin pigmentoitumistaipuvainen iho on altis. Pigmenttihäiriöt aktivoituvat kevätauringon ensisäteiden myötä helposti, ja maksaläiskiä vaalentavilla ja ennaltaehkäisevillä tuotteilla saat pidettyä läiskittymisen paremmin kurissa. SPF-voide on kokonaisuuden tärkein palanen, ja se kannattaa ottaa jokapäiväiseen käyttöön heti maaliskuussa. Älä missään tapauksessa odota aurinkosuojatuotteen kanssa kesään vaan ota se rutiiniisi jo alkukeväästä!

 • Vintner’s Daughter Active Treatment Essence: tämä taikaliemi ei ole ehkäpä ykkösvalinta kaikkein herkimmille ihoille sisältämänsä omenasiideriviinietikan ja maitohapon vuoksi, mutta kirkastusta ja heleytystä sekä pigmentaation tasoitusta se totta vie antaa! Tuote kuorii ihoa hellävaraisesti ja vähentää ihon tukkeutumista. Talven samentama iho vaihtuu raikkaaseen keväthipiään.
 • Ranavat Radiant Rani Brightening Saffron Serum: Ranavatin kasvoöljy tuoksuu ihanasti sahramilta ja muilta intialaisilta mausteilta, minkä lisäksi se tasoittaa ihon sävyä hämmästyttävän näkyvästi. Tuote on todellinen tehopommi ja sopii sekä sekaiholle että kuivalle, kosteusköyhälle iholle.
 • Agent Nateur Holi (C): jauhemaisessa muodossa oleva C-vitamiinin ja kalsiumin yhdistelmä aktivoidaan jokaisella käyttökerralla erikseen, minkä vuoksi tuotteen sisältämä C-vitamiini pysyy tuoreena ja varmasti aktiivisena. Holi (C) voidaan sekoittaa kasvoveden tai kasvoöljyn joukkoon ja yhdistää mihin tahansa ihonhoitorutiiniin. Se kirkastaa ihoa ja tasoittaa ihon väriä tehokkaasti.
 • De Mamiel Exhale Daily Hydrating Nectar SPF 30 on SPF-voiteiden todellinen kruununjalokivi. Jos et ole kokeillut tätä tuotetta, et tiedä kuinka ei-aurinkovoidemainen korkean aurinkosuojan sisältämä tuote voi olla. Moni käyttää Exhalea läpi kaamoskaudenkin, sillä voide on hämmästyttävän ravitseva, silti ohut ja imeytyvä, ja kauniin kuullon iholle antava.
 • Vintners Daughter Active Botanical Essence
  Vintner’s Daughter Active Treatment Essence
 • Ranavat Radiant Rani Brightening Saffron Serum
  Ranavat Radiant Rani Brightening Saffron Serum
 • Agent nateur h o l i ( c ) the c duo calcium & vitamin c
  Agent Nateur Holi (C) The C Duo Calcium & Vitamin C
 • De Mamiel Exhale Daily Hydrating Nectar
  De Mamiel Exhale Daily Hydrating Nectar SPF 30

Kuorinta ja naamio kevääksi

Ihon herkkyyden rauhoittamiseksi iholle sopiva kuorinta ja kasvonaamio ovat paikallaan. Jos iho on niin herkkä, että se tuntuu tulehtuneelta ja kuumottavalta, kannattaa valita rauhoittava, kosteuttava kuorinta jossa ei ole rakeita. Näppyilyllä ja sameudella kevään muutoksiin reagoiva iho voi puolestaan tarvita napakampaa ja herättelevämpää kuorintaa. Kuorinta pitää ihon hengittävänä ja tukkeutumattomana, minkä lisäksi kosteustuotteiden aktiiviaineet imeytyvät ihoon paremmin.

 • Sacred Naturen Exfoliating Mask on herkkäihoisille sopiva rakeeton kuorintanaamio, joka kosteuttaa ihoa hyvin. Tuote on todellinen helmi, mitä tulee yleiseen hinta-laatusuhteeseen. Kuoriva ainesosa on glukonolaktooni, joka kuuluu hellävaraisten PHA-happojen kastiin.
 • Ranavatin Imperial Glow Facial Polish -kuorintavoide on kosteuttavan naamion ja hellän, pehmeärakeisen kuorintatuotteen yhdistelmä. Se kirkastaa ihoa tehokkaasti ja jättää ihon pehmeäksi ja ravituksi. Voit antaa naamion vaikuttaa varttitunnin verran ja huuhdeltaessa pyöritellä tuotteen rakeita ihollasi niin pitkään kuin tahdot.
 • Ranavatin Radiant Rani Resurfacing Saffron Masque on rakeeton kuorintanaamio, jossa hedelmähapot tekevät pehmittävää ja ihoa uudistavaa kuorintavaikutusta yhdessä papaijaentsyymien kanssa. Tuote ohjeistetaan jättämään iholle ainoastaan 2-5 minuutiksi, mutta uskaltaisin neuvoa useimpia pidentämään vaikutusaikaa varttituntiin – toki ihoreaktioita tarkkaillen. Naamio puhdistaa ihoa silminnähtävästi ja tasoittaa ihon väriä hyvin.
 • Seed to Skinin The Radiance on runsasrakeinen, napakka kuorinta-aine, joka ei ole ihan herkkäihoisimpien tuote. Säätelemällä pyörittelyssä käytetyn veden määrää käyttäjä päättää, kuinka tujakasta tuotteesta on kyse. Hiekkamaiset rakeet tekevät taatusti puhtaan ja kuoritun olon ja lopputulos onkin superraikas.
 • Ranavat Flawless Veil – Resurfacing AHA Saffron Masque
  Ranavat Flawless Veil – Resurfacing AHA Saffron Masque
 • Seed To Skin The Radiance
  Seed to Skin The Radiance
 • Ranavat Imperial glow Facial polish
  Ranavat Imperial Glow Facial Polish
 • Sacred Nature Exfoliating Mask
  Sacred Nature Exfoliating Mask

LUE MYÖS NÄITÄ