Antioksidanttista seerumia poskelle. Kuvituskuva.
Ihonhoitotuotteiden sisältämät antioksidantit ennaltaehkäisevät uv-säteiden haittavaikutuksia.

Raaka-aineopas: Antioksidantit ihonhoidossa

Ihon elinvoimaisena, heleänä ja virkeänä pitämiseksi ei liene nopeita oikopolkuja, mutta antioksidantit, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin, lienevät yksi pitkän tähtäimen varma vinkki kirkkaaseen ja nuorekkaaseen ihoon. Kauneusmaailmassa hurahdetaan yksittäisiin, säännöllisesti vaihtuviin raaka-aineisiin ja annetaan niiden lupailla ikuista nuoruutta. Milloin kaiken hyvän tuojana on hyaluronihappo, milloin C-vitamiini ja milloin bakuchioluute. Nämä kaikki ovat tietysti toimivia aktiiviaineita, mutta nostaisin silti mielelläni antioksidantit laajakirjoisemmin valokeilaan. Mitä antioksidantit ovat ja miksi niiden varaan kannattaa laskea paljon?

Miten antioksidantit vaikuttavat?

Antioksidantit estävät solujen hapettumisprosesseja. Mieti pöydällä olevaa omenanlohkoa – raikas, tasavärinen omenan pinta alkaa muuttua suhteellisen nopeasti rusehtavaksi ja nahkeaksi. Omenan solut, jotka eivät enää ole kuoren suojassa ja jotka ovat veitsen myötä ovat saaneet rakennevaurioita, alkavat hapettua ja niihin tulee näkyviä muutoksia. Jos taas puristat tuoreen omenanlohkon päälle sitruunaa pysyy lohko raikkaana pitkäänkin. Tadaa, antioksidantit ovat tehneet työtään ja suojanneet omenan solukkoa hapettumiselta! Sama tapahtuma voidaan sanoa myös toisella tavalla: sitruuna on suojannut omenan soluja antioksidanttisesti ja estänyt vapaiden radikaalien aiheuttamia solurappeumia. 

Hapettumista kutsutaan myös oksidatiiviseksi stressiksi. Tässä yhteydessä on hyvä tehdä ero solujen hapettumisen ja solujen hapen saannin välillä. Ensimmäinen on solujen kannalta ei-toivottavaa, jälkimmäistä taas halutaan tehostaa. Hapettumisessa ihosolut rappeutuvat, mutta hapen saanti tai hapenottokyvyn tehostuminen taas laittaa solujen luontaisiin toimintaprosesseihin vauhtia. Tällöin iho näyttää kirkkaammalta, askel nousee kevyemmin ja mieli on virkeämpi. Hapettumisen taustalla on solujen rasittuminen niiden joutuminen vapaiden happiradikaalien hyökkäyksen kohteeksi. Stressi, saasteet, tupakointi, elektromagneettinen säteily, liiallinen treenaaminen ja heikkolaatuinen ruokavalio ovat esimerkkejä arjen tilanteissa, joissa vapaat radikaalit mellastavat tavallista voimakkaammin. Olen kirjoittanut asiasta pigmentaatioartikkelissani sekä artikkelissa, joka käsittelee auringon UV-säteiden haittavaikutuksia. 

Vapaat radikaalit eivät piileskele ranskalaisissa perunoissa tai saastepilvessä, vaan niitä on kaikkialla ympärillämme. Ne ovat vajaita ja epästabiileita happipartikkeleita, joiden elektronipilvessä on yksi pariton elektroni. Elektronit puolestaan ympäröivät atomeita ja molekyylejä, jotka rakentavat kaiken meissä ja ympärillämme olevan. Kun vapaat radikaalit onnistuvat kaappaamaan vastinparin parittomalle elektronille ympäristöstään, esimerkiksi ihosoluista, muodostuu ketjureaktio, jossa vapaan radikaalin vaurioittama molekyyli, esimerkiksi ihosolun osa, muuttuu itse vapaaksi radikaaliksi ja alkaa häiriköidä viereisiä molekyylejä aikeenaan ryöstää puuttuva elektroni itselleen. Tämän zombie- tai vampyyrikierteen kanssa ihomme ja kehomme on tekemisissä päivittäisellä tasolla. Jatkuvan kaappailudraaman myötä ihosolut kärsivät vaurioita ja muun muassa ihosolujen DNA sekä kollageeni- ja elastiinisäikeet rappeutuvat. Lopputuloksena on ihon ennenaikainen vanheneminen. 

Tärkeimmät antioksidantit ja niiden lähteet

Onneksi hapettumisen kierre on katkaistavissa, ja tässä antioksidantit tulevat mukaan kuvaan. Ne pysäyttävät vapaiden radikaalien vaikutuskierteen luovuttamalla omalta elektronikehältään puuttuvan elektronin, jolloin vapaa radikaali lakkaa olemasta vapaa radikaali. Antioksidanttien rakenne on sikäli nerokas, että ne eivät muutu itse vapaiksi radikaaleiksi luovuttaessaan pois oman elektroninsa. Niiden rakenne pysyy stabiilina, parittomasta elektronistaan huolimatta, ja päättymättömältä vaikuttanut kierre katkeaa ja vaurio korjautuu. Antioksidantteja saa sekä ihonhoitotuotteista, laadukkaasta ruoasta että lisäravinteista. Kaikki vihreä ja värikäs syötävä sisältää runsaasti antioksidantteja, eli kasvikset, vihannekset, marjat ja hedelmät ovat ruokaa, jolla kannattaa täyttää iso osa lautasesta. Purkista voi toki tankata lisäapua, mutta kapseleihin tai pillereihin pakatut vitamiinit eivät korvaa ravinnon kautta saatavaa ehtaa tavaraa. On tärkeää, että antioksidantit saadaan niiden luonnollisessa muodossa – silloin keho ja iho pystyy hyödyntämään ne parhaiten. Tämä koskee sekä lisäravinteita että kosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikassa myös antioksidantit ovat muodossa, josta iho voi ne joustavimmin käyttää hyväkseen. 

Käytännössä antioksidanttisen kosmetiikan hyödyt ovat iholla kiistattomat. Antioksidantit ihonhoidossa auttavat ennaltaehkäisemään ja torjumaan UV-säteiden haittavaikutuksia, maksaläiskiä, juonteiden syntymistä ja ihon tulehdustekijöitä, kuten punoitusta, herkkyyttä ja aknea. 

Antioksidantit ihonhoidossa

Antioksidantteja ihonhoidossa ovat erilaiset vitamiinit, kuten C- ja E-vitamiinit, tietyt entsyymit sekä osa mineraaleista, esimerkiksi seleeni, kupari ja sinkki. Useissa kasvipohjaisissa aktiiviaineissa on runsaasti tärkeimpiä antioksidantteja. Niitä on runsaasti marja ja hedelmäuutteissa, vihreä- ja valkoteeuutteissa sekä polyfenoleissa. INCI-listassa antioksidantit eivät siis näy erikseen, vaan pitää tietää, mitkä raaka-aineet niitä sisältävät. Paras vaikutus tulee yhdistämällä eri antioksidantteja, minkä lisäksi on merkityksellistä, miten saavutettavia tai käyttökelpoisia ne ovat ihon kannalta. Ei siis kannata hakea vaikkapa pelkästään C-vitamiinia sisältäviä tuotteita, vaikka kyseessä kelpo raaka-aine onkin – parasta on, jos antioksidanttisuoja koostuu useammasta eri tekijästä. 

Nyt kun tiedämme antioksidanttien merkityksen kehon ja ihon optimaaliselle toiminnalle, on aika käydä läpi kosmetiikan tarjoamia parhaita antioksidanttien lähteitä. Alla on esiteltynä tuotteita, joissa antioksidantteja on suuri määrä iholle helposti käytettävässä muodossa. 

Luonnonkosmetiikan antioksidanttituotteet

In Fiore Complexe de Fleur on todellinen tehopommi ikääntymisen ennaltaehkäisemiseen ja korjaamiseen. Seerumi hujahtaa ihoon ihanasti ja jättää ihon virkistyneeksi ja elinvoimaiseksi. Tästä seerumista olen käyttänyt titteliä ”mursunposkiseerumi”, sillä se napakoittaa poskien valahtanutta ihoa silminnähtävästi. Seerumin sisältämä frankincenseuute, aloe vera, avokado ja sitrus- ja leväuutteet sisältävät runsaasti antioksidantteja. 

In Fiore Serum Cerate on yhdistelmä öljypitoista balmia ja seerumia. Ensilevittämältä tuote tuntuu kasvobalmilta, mutta tapa, jolla se hujahtaa ihoon viittaa enemmänkin seerumiin kuin öljymäiseen tuotteeseen. Kuiva- ja herkkäihoiset rakastuvat Serum Cerateen, ja kesällä rasvaisempaan ihoon taipuvat saavat yksistään siitä riittävästi kosteutta. Serum Cerate sisältää suuren määrän beetakaroteenia, tyrniä, porkkanaa ja kehäkukkauutetta, jotka ovat vahvoja antioksidantteja. 

Kypris Antioxidant Dew on ohut maitomainen seerumi, joka sopii jokaiselle hellää ja heleyttävää hoivaa kaipaavalle. Antioxidant Dew ei sisällä eteerisiä öljyjä, mikä on herkkäihoisille ja -nenäisille merkittävä plussa. Seerumin koostumus miellyttää sekä ihon rasvoittumisesta ja näppyilystä kärsiviä että kuivaihoisia, samoin vaikutukset, jotka lupaavat ihon rauhoittamista, kosteuttamista ja kirkastamista. Antioxidant Dew sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten C- ja E-vitamiinia, superoksididismutaasia ja ferulihappoa. 

de Mamiel Intense Nurture Antioxidant Elixir on tuhdimpi ja tehoiltaan hiukan pidemmälle viety versio edellä esitellystä Antioxidant Dew’stä. Seerumi on täyteläinen, mutta imeytyy ihoon hyvin, ja vaikutuksiltaan se on pykälää tehokkaammin ikääntymisen aiheuttamia ihomuutoksia korjaava. Muutama pisara tuotetta riittää pohjustamaan ihon öljyä ja SPF-tuotetta varten. Seerumin sisältämiin antioksidantteihin kuuluu muun muassa kversetiini, malakiitti, superoksididismutaasi ja frankincense. 

 • In Fiore Crème de Fleur Complexe Rejuvené
  In Fiore Complexe De Fleur Cellular Renewal Complex
 • In Fiore Fleur Vibrante Serum Cerate
  In Fiore Fleur Vibrante Serum Cerate
 • De Mamiel Intense Nurture Antioxidant Elixir
  De Mamiel Intense Nurture Antioxidant Elixir
 • Kypris Antioxidant Dew
  Kypris Antioxidant Dew

Vintner’s Daughter Active Treatment Essence poikkeaa koostumukseltaan kaikista edellisistä tuotteista ja on vaikutuksiltaan tehokkain ja tujakoin. Omenasiideriviinietikkapohjainen liuos on vesimäistä ja tuoksuu muikeasti etikkaiselta oluthiivalta. Sen lisäksi, että tehoneste toimii vahvana antioksidanttisena hoitotuotteena, se myös kuorii ihoa maltillisesti sekä korjaa juonteita ja hyperpigmentaatiota. Seerumi sisältää laajakirjoisesti antioksidantteja. Esimerkiksi barbadoksenakerola, rohtosalkoruusu ja vihreä tee antavat iholle vahvaa antioksidanttista suojaa. 

Mara Sea Vitamin C Serum on ohuen ohut kasvoöljy, joka imeytyy niin hyvin että sen voi helposti niputtaa myös seerumikategorian alle. Minimalistin ihonhoitorutiinissa Maran tuote korvaa sekä öljyn että seerumin, mutta maksimalisti voi käyttää tuotetta joko seerumin tai öljyn roolissa. Öljy sisältää huiman määrän stabiilia, öljyliukoista C-vitamiinia, sekä muita antioksidantteja, kuten kakadumarjaa, mansikkaa, mustaherukkaa ja yhdistelmän leväuutteita.

Ranavatin Brightening Saffron Serum on kasvoöljy, joka kirkastaa ihoa näkyvästi ja ravitsee ihoa syvältä. Se tuoksuu huumaavasti sahramilta ja sisältää kaikkinensa suuren määrän eksoottisia, antioksidanttisia aktiiviaineita, kuten aswagandhaa, manjisthaa ja himalajankirsikkaa,

Seed to Skinin Alche’Mist on suihkutettava, nestemäinen seerumi. Se on tehokkaasti ihoa napakoittava ja kiinteyttävä, minkä lisäksi se suojaa ihoa ulkoisilta haittavaikutuksilta. Oliivinlehtiuute, C- ja E-vitamiinit sekä sitrusuute toimivat antioksidanttisesti ja vahvistavat ihoa. 

 • Vintners Daughter Active Botanical Essence
  Vintner’s Daughter Active Treatment Essence
 • Seed to skin The Alche’Mist
  Seed to Skin The Alche’Mist™
 • Ranavat Radiant Rani Brightening Saffron Serum
  Ranavat Radiant Rani Brightening Saffron Serum
 • Mara Beauty Sea Vitamin C Serum
  Mara Beauty Sea Vitamin C Serum

Kuva: In Fiore

LUE MYÖS NÄITÄ