Paras apu hyperpigmentaatioon on hyvä aurinkosuojaus.

Iho-ongelmaopas: Maksaläiskät

Auringon haittavaikutuksista puhuttaessa keskitytään yleensä ihon palamiseen sekä ihon valovanhenemiseen, eli juonteisiin ja ryppyihin, jotka johtuvat uv-säteiden ihosoluja rappeuttavista vaikutuksista. Samoista taustoista syntyy myös hyperpigmentaatio, joka on ihoon ilmestyviä tummia läiskiä – kansankielellä maksaläiskiä. Onko niitä tarpeellista hoitaa ja mitä niiden ehkäisemiseksi voi tehdä?

Mitä hyperpigmentaatio on?

Hyperpigmentaatio on kattokäsite ihon tummentumille, kuten pisamille, maksaläiskille ja melasmalle. Mitkään näistä eivät ole terveydelle haitallisia. On kantajastaan kiinni, kokeeko pigmenttihäiriöt ei-toivottuina vai ei, ja jos ne eivät häiritse, ei niille tarvitse tehdä mitään. Luomet ovat asia erikseen – jos niitä tulee yllättäen lisää tai jos ne muuttavat muotoaan, kasvavat tai muuttuvat epätasaisiksi tai röpelöisiksi pinnaltaan, kannattaa niitä käydä näyttämässä lääkärille. Mistä maksaläiskät sitten johtuvat?

Hyperpigmentaation kehittymiseen vaikuttavat auringon uv-säteet, perintötekijät ja hormonaaliset tekijät. Joskus läiskien syntymiseen voi vaikuttaa myös lääkekuuri. Vuosien aikana tapahtuva pitkäaikainen altistus UV-säteille aiheuttaa toimintahäiriöitä ihon pigmenttiä eli melaniinia tuottavissa melanosyyttisoluissa. UV-säteet ovat vaurioittaneet niitä ja ”ohjelmoineet” soluihin virhekoodin, minkä vuoksi melaniinia syntyy epätasaisesti. Tummat läiskät eli ihon pigmenttihäiriöt johtuvat joko melaniinin liikatuotannosta tai melanosyyttisolujen paikallisesta lisääntymisestä. Muutokset ja vauriot syntyvät vähitellen, mutta ajan ja ikääntymisen myötä pienet ihon värimuutokset voimistuvat ja tulevat näkyvämmiksi. Maksaläiskät ovat taipuvaiset seuraamaan samaa esiintymissykliä: ne aktivoituvat aina kevään tullen, kun aurinko alkaa paistaa, ovat tummimmillaan kesän aikana ja vaalentuvat talvella UV-säteiden ollessa poissa kuvioista. Joskus edellisen vuoden läiskä siirtyy talvella taannuttuaan eri kohtaan ihossa, ja joskus ilmaantuvuudessa voi olla vuoden parin tauko. Harvoin, mutta onneksi joskus, poistunut läiskä saattaa häipyä pysyvästi. 

Pisamia ja maksaläiskiä voi joskus olla vaikea erottaa toisistaan.

Hyperpigmentaation eri esiintymismuodot

 • Pisamat ovat usein jo nuorena iholle tulevaa pigmentaatiota, jota harvoin pyritään poistamaan. 
 • Melasma on tummentuma, joka syntyy hormonaalisten muutosten yhteydessä mahdollisesti jo nuorella iällä. Raskaus, E-pillerit tai pillereistä luopuminen sekä vaihdevuodet ovat tavallisimpia melasmojen syntytaitteita. Hormonaaliset muutokset ja auringon UV-säteet saavat aikaan läiskiä symmetrisesti kasvojen molemmille puolille, tavallisimmin ylähuulen päälle tai otsaan.
 • Maksaläiskät ovat useimmiten iän mukanaan tuomia ja alkavat ilmaantua iholle neljänkymmenen vuoden kieppeillä. Ne lisääntyvät, mitä enemmän ikää tulee. Toiset ovat geneettisiltä tekijöiltään alttiimpia saamaan maksaläiskiä, joillekin niitä ei tule koskaan. Maksaläiskien ovat nimensä mukaisesti läiskiä, rajoiltaan epätarkkoja, ja ne ilmestyvät usein otsalle, huulen yläpuolelle ja poskille. 
 • Ihovaurioiden jälkeinen ihon paikallinen tummuminen on yksi hyperpigmentaation muoto. Tämäntyylisiä tummempia läiskiä tulee ihoon esimerkiksi näpyn tai finnin paranemisvaiheessa, kun märkivä tulehdus on jo ohi mutta paranemisvaihe vielä kesken. Tummentuma voi jäädä iholle joksikin aikaa, mutta paranee yleensä ajan kanssa itsekseen eikä uusiudu samalle paikalle.  

Ennaltaehkäise: Parhaat SPF-voiteet

Ihon suojaaminen auringolta on maksaläiskien tehokkainta ehkäisyä sekä hoitoa. Hanki hyvä aurinkovoide, jota käytät ohjeen mukaan ja muista lisätä sitä päivän mittaan riittävän usein, noin parin kolmen tunnin välein. Aurinkolasit ovat tärkeässä roolissa, sillä melaniinin tuotanto aktivoituu myös silmän iiriksen kautta. Vaikka ihosi olisi suojattu UV-säteiltä niin hyvin kuin mahdollista, saattavat maksaläiskät kasvoissa villiintyä, kun aivosi saavat silmän kautta viestin alkaa lisätä pigmentin muodostusta. Käytä siis auringossa ollessasi aurinkolaseja – myös silmäsi ja silmänympärysihosi tykkäävät tästä koska siristelyn tarve vähenee.

 • De Mamielin Exhale SPF 30: täydellisesti ihoon kuin ihoon imeytyvä, heleän kuullon jättävä suojavoide on asiakkaitteni ikisuosikki. Kevyt sävy mukautuu jokaiseen ihon väriin, tasoittaa ihon pienet epätasaisuudet ja yhdistää erinomaisen päivävoiteen ja suojavoiteen ominaisuudet. 
 • Kypriksen Heliotropic SPF 30: ohut emulsio, joka sopii myös herkimmille ihoille. Toimii aurinkosuojatuotteena ja meikinalusprimerinä, minkä lisäksi sopii aurinkosuojan lisäilyyn päivän mittaan. 
 • ILIAn SPF 20 -puuteri: puuterimainen suojatuote, joka on parhaimmillaan päivän mittaan levitettynä. Jos voidemaisen tuotteen levittäminen meikin päälle ällöttää, on ILIAn SPF-puuteri loistava vaihtoehto. Saatavilla värittömänä uudelleentäytettävässä sivellinhylsyssä sekä sävytettynä irtopuuteripakkauksessa. 
 • Patykan pigmentaatio-SPF 30 -voide: Helppo, raikkaantuoksuinen ja hyvin imeytyvä voide hoitaa suojaustyönsä hyvin. Kestää kerrostamista jonkin verran. Kohtuuhintainen ja toimiva tuote on tarkoitettu nimenomaan pigmentaation ennaltaehkäisemiseen ja jo syntyneiden läiskien tasoittamiseen.
 • De Mamiel Exhale Daily Hydrating Nectar
  De Mamiel Exhale Daily Hydrating Nectar SPF 30
 • Kypris Heliotrope Pot of Shade
  Kypris Pot of Shade: Heliotropic SPF Primer
 • Patyka High Protection Dark Spot Correcting Fluid SPF 30
  Patyka High Protection Dark Spot Correcting Fluid SPF 30
 • ILIA SPF puuteri
  ILIA Radiant Translucent Powder SPF 20

Täsmätuotteet maksaläiskiin

Hoitotuotteet vaalentavat maksaläiskiä kuorimalla ja kirkastamalla tummentunutta ihon pintaa ja vähentämällä melaniinin tuotantoa. Prosessiin halutaan vaikuttaa sekä ihon pinnan kautta, sillä näin voidaan nopeuttaa soluaineenvaihduntaa ja kuona-aineiden poistumista soluista, että pohjalta, jolloin halutaan vaikuttaa pigmenttiä muodostaviin melanosyyttisoluihin. Melaniinin muodostuminen eli melanogeneesi kestää noin 48 päivää, joten hoitotuotteilta ei kannata odottaa salamannopeita vaikutuksia. Tuloksien saaminen kestää vähintään muutaman kuukautta, joskus pidempäänkin. Hoidon tulee olla säännönmukaista ja etenkin aurinkosuojauksen suhteen täytyy olla lähes aukottoman tarkka, minkä lisäksi pigmentaatiota hajottavia hoitotuotteita tulee käyttää aamuin illoin. Ihon hoidon lisäksi kannattaa satsata riittävään antioksidanttien saamiseen ruoan kautta, sillä pigmentaation hoidossa halutaan antaa ihosoluille solujen toimintaa elvyttäviä keinoja ja minimoida solujen hapettuminen. 

Ihon pintaa kuorivat hoitotuotteet 

 • Vintner’s Daughterin Active Treatment Essence: nestemäinen seerumi, jonka sisältämät hapot ja entsyymit kuorivat ihoa maltillisesti mutta tehokkaasti päivittäin. Samalla tuote vaikuttaa pigmentaation muodostumiseen syvemmällä ihossa. Tuote onkin maksaläiskien hoidon todellinen tehopommi! 
 • Seed to Skin the Fermen’tonic: nestemäinen seerumin ja kasvoveden päivittäiseen käyttöön tarkoitettu yhdistelmätuote, jonka sisältämä maitohappo kuorii ihoa tehokkaasti ja vaalentaa maksaläiskiä näkyvästi. Fermen’tonic on Vintnerin hoitonesteeseen verrattuna hippusen napakampi eikä ole vaikutuksiltaan yhtä hoitava, mutta tuotteen hinta-laatusuhde on erinomainen.
 • Kypris Moonlight Catalyst: yökäyttöön soveltuva seerumi, joka uudistaa ja kuorii ihoa hellästi. Fermentoitu kurpitsansiemenuute tehostaa ihon soluaineenvaihduntaa ja vaalentaa maksaläiskiä. 
 • Kypris Glow Philter Mask: granaattiomenan entsyymeillä ihoa kuoriva rakeeton naamio, joka kuorinnan lisäksi kosteuttaa ihoa tehokkaasti. Kirkastaa ihoa ja tasoittaa ihon sävyä yleisesti. 
 • de Mamiel Brightening Cleanse & Exfoliate: hellävarainen jauhekuorinta, jossa pehmeät ihoa mekaanisesti kuorivat partikkelit uudistavat ihoa raapimatta. C-vitamiini ja raakakaakao kirkastavat ihoa ja tasoittavat ihon sävyä. Toimii myös puhdistavana, rauhoittavana savinaamiona. 
 • Ranavat Facial Polish: pehmeä, voidepohjainen kuorinta-aine, jonka sisältävä aswagandha tasoittaa hyperpigmentaatiota tehokkaasti. Lisäksi tuotteen sisältämä seesaminsiemenuute uudistaa ihoa.  
 • Vintners Daughter Active Botanical Essence
  Vintner’s Daughter Active Treatment Essence
 • Kypris Glow Philtre Mask
  Kypris Glow Philtre Mask
 • Kypris Clearing Serum
  Kypris Moonlight Catalyst
 • Seed to Skin the Fermen'tonic
  Seed to Skin the Fermen’tonic
 • Ranavat Imperial glow Facial polish
  Ranavat Imperial Glow Facial Polish

Syvemmälle ihoon vaikuttavat hoitotuotteet

 • Mara Retinol Oil: yöaikaan käytettävä retinolituote, joka vaikuttaa ihon uudistumisprosessiin nopeuttamalla ihon soluaineenvaihduntaa ja uudistaa solukkoa pohjalta ylöspäin. Retinoli on erittäin tehokas hoitomuoto hyperpigmentaation hoidoissa, mutta ei sovi raskaana oleville. 
 • Vintner’s Daughter Active Treatment Essence: nestemäinen seerumi, joka kirkastaa ihoa ja vähentää hyperpigmentaatiota ja maksaläiskiä stabiloidun C-vitamiinin ja niasiiniamidin sekä nappiolkakukka- ja voikukkauutteen avulla. Ehdottomasti yksi tehokkaimmista tuotteista maksaläiskien hoidossa! 
 • Kypris Moonlight Catalyst: yökäyttöön soveltuva seerumi, joka kevyen pintakuorinnan lisäksi uudistaa ihoa syvemmältä. Fermentoitu kurpitsansiemenuute tehostaa ihon soluaineenvaihduntaa ja vaalentaa maksaläiskiä.
 • Mara Sea Vitamin C Serum: ohut, öljymäinen seerumi, joka sisältää runsaasti stabiilia C-vitamiinia sekä suuren joukon ihon väriä tasoittavia antioksidantteja. Tuotetta voi käyttää kasvoöljyn tai -seerumin sijasta. 
 • Patyka Dark Spot Correcting Serum: pigmentaation hoitoon kehitetty seerumi, jota voi käyttää aamuin illoin. Yhdistelmä mietoja hedelmähappoja uudistaa ihoa ja kirkastaa sävyä yleisesti.  
 • Ranavat Brightening Saffron Serum: ihoa kirkastava kasvoöljy, joka heleyttää ja tasoittaa ihon sävyä tehokkaasti. Sahrami-, aswagandha- ja lakritsanjuuriuutteet vaikuttavat maksaläiskiä vähentävästi ja pitävät ihon heleänä ja elinvoimaisena. 
 • Ranavat Renewing Bakuchi Cream: täyteläinen kasvovoide, joka jättää ihon tasaiseksi ja kosteutetuksi. Voiteessa on suuri pitoisuus ihon sävyä kirkastavaa bakuchiuutetta. 
 • Argentum La Potion Infinie: ihoa uudistava voide, jonka sisältämä patentoitu DNA HP -yhdiste edistää ihon uusiutumista ja sen myötä ihon värin tasoittumista. Kirkastaa ihoa kauttaaltaan ja pitää ihon kosteutettuna. 
 • Vintner’s Daughter Active Botanical Serum: Kasvoöljy, joka kirkastaa ihoa tehokkaasti. Erityisesti yhdessä Vintner’s Daughterin Active Treatment Essence -seerumin kanssa pigmentaation vaalentaminen on tehokasta ja näkyvää. Öljyn nokkos-, laventeli-, porkkana- ja sitruunaöljyt vaikuttavat ihoa heleyttävästi ja pigmentaatiota vähentävästi. 
 • Ranavat Radiant Rani Brightening Saffron Serum
  Ranavat Radiant Rani Brightening Saffron Serum
 • Ranavat Eternal Reign Renewing Bakuchi Crème
  Ranavat Eternal Reign Renewing Bakuchi Crème
 • Mara Beauty Sea Vitamin C Serum
  Mara Beauty Sea Vitamin C Serum
 • Vintners Daughter Active Botanical Essence
  Vintner’s Daughter Active Treatment Essence
 • Mara Beauty Algae Retinol Oil
  Mara Beauty Algae Retinol Oil
 • Argentum Apothecary La Potion Infinie
  Argentum Apothecary La Potion Infinie
 • Kypris Clearing Serum
  Kypris Moonlight Catalyst
 • Vintner's Daughter Active Botanical Serum
  Vintner’s Daughter Active Botanical Serum

Hyperpigmentaation hoito tiivistettynä 

 • Ennaltaehkäise: Käytä aurinkosuojaa ja aurinkolaseja – näin ennaltaehkäiset uusien läiskien syntymistä ja estät jo aktivoituneiden maksaläiskien leviämisen. SPF 30 riittää mainiosti, jos käytät tuotetta oikein ja levität uuden voidekerroksen iholle aina parin tunnin välein.
 • Hoida pinnalta: Tehosta ihon uusiutumista ihoa kuorivilla entsyymeillä ja hapoilla etenkin syys- ja talviaikaan, jolloin aurinko ei aktivoi melanosyyttisoluja ja iho ehtii keskittyä pigmentaation vaalenemiseen. Myös mekaaniset kuorintavoiteet tehostavat ihosolukon uusiutumista ja saavat seerumien ja voiteiden aktiiviaineet imeytymään ihoon tehokkaammin. 
 • Vaikuta syvemmälle ihoon: Käytä melaniinia hajottavia tuotteita. Tuotteiden aktiiviainepitoisuuksissa on suuria eroja, joten luota laatuun. Retinoli, C-vitamiini, lakritsanjuuri ja levät ovat mainioita raaka-aineita pigmentaation vaalentamiseen, mutta näiden optimaalinen pitoisuus sekä synergia muiden vaikuttavien aineiden kanssa on tärkeää. 
 • Vahvista ihoa: Hoida ihoa antioksidanttisilla aktiiviaineilla, jotka vahvistavat ihoa ja ehkäisevät ihon hapettumista. Tämä on tärkeää läpi vuoden. Lisäksi ns yleishoito, eli ihon hyvä kosteutus ja sen myötä ihon säilyttäminen elinvoimaisena ja kirkkaana, on kaiken ihon heleyteen ja tasaiseen sävyyn keskittyvän hoidon perusta.
 • Laserhoito: Maksaläiskien poisto onnistuu esteettisiä hoitoja tarjoavilla lääkäriasemilla. Laser poistaa läiskät polttamalla tummemman pigmentin ihon pinnalla – jo yksi hoitokerta saattaa auttaa. Melasmaan, laser ei tehoa, mikä tarkoittaa, että usein laserin käyttö pigmentaation hoidossa on poissuljettu. Laserhoitaja on paras taho arvioimaan, voidaanko laseria käyttää. On myös muistettava, että alttius maksaläiskiin on laserpoistonkin jälkeen olemassa. Tiiviistä kotihoidosta ja ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä ei siis kannata lipsua! 

LUE MYÖS NÄITÄ